23.11.06

Koolhydraten: meer kwaad dan goed?

Diëtisten waren er tot voor kort heel stellig in: je moest dagelijks melk drinken! Maar in de huidige schijf van vijf zijn de melkproducten rigoreus geschrapt. Vandaag de dag wordt vaak met diezelfde stelligheid beweerd dat koolhydraten onmisbaar zijn. Zeker, koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie. Maar feit is dat het merendeel van onze voedingsmiddelen zoveel koolhydraten bevatten dat we zelfs bij een normaal eetpatroon al een flinke overdosis binnenkrijgen. En wat veel mensen nogal eens vergeten: in koolhydraten zitten doorgaans redelijk wat suikers verpakt! Ook zogenaamde 'suikervrije' producten, kunnen flink wat koolhydraten (en daarmee dus toch suikers) bevatten. Alle reden om als diabeticus op je hoede te blijven en je koolhydraten inname tot een minimum te reduceren. Bijkomend voordeel is dat je op die manier ook nog eens flink afvalt met blijvend resultaat! In de USA zijn er zelfs mensen die durven te beweren dat je op die manier van diabetes kunt genezen. Tuurlijk moet je dat met een flinke korrel zout nemen. Maar toch... hierbij wat extra food for thought om de ogen te openen. Lees meer.

22.11.06

De grote vraag: wat eten we vandaag?

Ook artsen en diëtisten zijn de laatste jaren heel wat wijzer geworden op het gebied van diabetes. Zeker als het om voedingsadviezen gaat. Er mag tegenwoordig een stuk meer, zij het met mate. Desondanks hoor je diabetici nogal al eens klagen dat ze qua eten en drinken zo weinig mogen. Maar dat valt reuze mee. Okay, het blijft natuurlijk altijd een kwestie van een beetje zorgvuldig omgaan met suikers, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen... Toch kun je met de juiste ingrediënten nog een wereld aan lekkere maaltijden op tafel toveren. Op zoek naar culinaire inspiratie of smakelijke ideeën voor een verrassend én verantwoord kerstdiner? Blader dan bijvoorbeeld eens door het uitgebreide online receptenboek van dLife. Een Amerikaanse site, speciaal voor diabetici. Lees meer.

21.11.06

Diabetes!? Géén paniek!

Leven met diabetes is vaak al lastig genoeg. Maar als je ook nog regelmatig last hebt van paniekaanvallen wordt het er niet makkelijker op. Onderzoek o.l.v. Evette Ludman, Ph.D. van Group Health Cooperative in Seattle heeft uitgewezen dat paniek bij veel diabetes patiënten op termijn tot complicaties kan leiden. Zo blijkt dat hun HbA1c doorgaans zo'n 0,4% hoger ligt dan bij degenen die het hoofd koel weten te houden. En daar waar deze laatste groep gemiddeld in 2.4 van alle gevallen last had van diabetes symptomen, lag dat voor de paniekerige diabetici op 4.2. Dus heb je diabetes? Raak dan vooral (niet te vaak) in paniek. Lees meer.

19.11.06

Strengere controle kaneelsupplementen bepleit.

Kaneel zou een probaat middel zijn om je suikerspiegel onder controle te houden. Maar daarover zijn de geleerden het onderling nog niet echt eens. Slimme fabrikanten wachten niet af en brengen al diverse kaneelsupplementen op de markt met hoopgevende gezondheidsclaims voor diabetici. Dit tot grote onvrede van een tweetal Duitse overheidsinstanties. Daar maken ze zich o.a. grote zorgen over het hoge coumarine gehalte dat in sommige kaneelsupplementen voorkomt. Coumarine kan de gezondheid ernstige schade toebrengen en wordt zelfs in verband gebracht met kanker. Vandaar dat de Duitse autoriteiten er voor pleiten om kaneelsupplementen voortaan officieel als geneesmiddelen te kwalificeren. Fabrikanten zijn dan verplicht om eerst de effectiviteit, veiligheid en kwaliteit wetenschappelijk te bewijzem, voordat ze hun kaneelsupplement op de markt mogen brengen. Lees meer.

18.11.06

Borstvoeding verkleint kans op diabetes.

Dat er voor een baby niets gaat boven borstvoeding weten we al langer dan vandaag. Maar nu lijkt het er op dat het ook nog eens het risico op diabetes vermindert. Hier zijn verschillende studies naar gedaan waar in totaal zo'n 77.000 mensen bij betrokken waren. De voorzichtige conclusie: degenen die op jonge leeftijd de borst verkiezen boven de fles hebben zo'n 39% minder kans om diabeticus te worden. Aldus onderzoeker Christopher G. Owen in het American Journal of Clinical Nutrition. Of dit puur het resultaat is van de specifieke samenstelling van moedermelk óf dat er wellicht ook nog andere factoren in het spel zijn, kon hij er helaas niet bij vertellen. Kortom, nader onderzoek is uiteraard weer gewenst. Lees meer.

17.11.06

Kauwgum voor lagere bloedsuikers.

Kost het je vaak veel moeite om je bloedsuikers onder controle te houden? Dan kun je vast niet wachten op de nieuwe Metformin Gum. Inderdaad, nu is er dus een kauwgum in aantocht die je bloedsuikers reguleert en de aanmaak van glucose terugdringt. Simpelweg omdat aan deze gum het geneesmiddel Metformin is toegevoegd. Metformin wordt al zo'n dertig jaar gebruikt en is het meest voorgeschreven middel bij diabetes. Het heeft zich bovendien bewezen als het énige medicijn dat de cardiovasculaire risico's bij diabetes vermindert. Generex, de producent van Metformin Gum heeft zojuist het eerste patent op dit product verkregen. Het lijkt dan ook alleen nog maar een kwestie van tijd voordat je kauwend je bloedsuiker op het juiste niveau kunt houden. Grote vraag is natuurlijk of het ook nog ergens naar smaakt. Lees meer.

15.11.06

Nieuwe contactlens maakt prikken overbodig.

Je gelooft je ogen niet! Aan de University of Maryland Biotechnology Institute in het Amerikaanse Baltimore wordt momenteel een nieuwe generatie contact lenzen ontwikkeld. Eén van de meest aansprekende voorbeelden is een contactlens voor diabetici waarmee je voortdurend een oogje kunt houden op je bloedsuikers. De lens is voorzien van een kleine doorzichtige stip die automatisch verkleurd op het moment dat je bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is. Op die manier wordt prikken eindelijk overbodig. Tenminste als je al het voorrecht hebt dat je ogen niet meer 100% zijn. De wonderlenzen zijn overigens nog niet op de markt en nadere info over de prijs ontbreekt. Lees meer.

14.11.06

Diabetes: ik teken er voor!

Het heeft even geduurd. Maar nu er 'worldwide' zo'n 230 miljoen mensen met diabetes rondlopen, is het langzaam duidelijk dat deze ziekte een serieuze bedreiging vormt voor de internationale volksgezondheid. Om een verdere opmars van diabetes te voorkomen en de behandelmethoden te verbeteren, is er in de Verenigde Naties een aparte resolutie opgesteld. Alleen moet die dus nog wel even door alle aangesloten landen worden 'aangenomen'. Als onderdeel van de internationale campagne "Unite for diabetes" wordt iedereen daarom nu opgeroepen om een online petitie te ondertekenen. Dit om de regeringsleiders van alle VN lidstaten er nog eens nadrukkelijk op te wijzen dat het écht de hoogste tijd is om het diabetesprobleem wereldwijd aan te pakken. Tja, voor zo'n petitie teken jij toch ook? Lees meer en teken hier!

Stamcellen in de strijd tegen diabetes 2.

Het gebruik van stamcellen stuit nogal eens op ethische bezwaren. Met name als het gaat om stamcellen die verkregen zijn uit een ongeboren vrucht. In de Verenigde Staten toont George Bush zich een fel tegenstander. Terwijl honderduizenden patiënten met een ongeneeslijke ziekte juist al hun hoop gevestigd hebben op een revolutionaire behandeling met stamcellen. Wetenschappers van de Tulane Univesity in New Orleans werpen een nieuw licht op de zaak. Zij zijn er in geslaagd om stamcellen te verkijgen uit menselijk beenmerg. En daarmee hebben ze opvallende resultaten bereikt bij muizen met diabetes. Al na drie weken nam de insuline productie van deze muizen toe doordat aangetaste pancreas cellen zich herstelden. Daarnaast zorgden de stamcellen ook voor een herstel van beschadigde nieren bij de proefdiertjes. Plannen om de test voort te zetten met menselijke diabetes patiënten zijn in de maak. En het mooie is, in theorie kan hierbij gebruik worden gemaakt van de stamcellen uit het beenmerg van de patiënt zelf. Lees meer.

13.11.06

Malaria medicijn tegen diabetes?

Diabetes is het gevolg van een verstoorde stofwisseling. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben recentelijk ontdekt dat een kleine dosis van het malaria medicijn chloroquine, een gunstige invloed heeft op veel stofwisselingsproblemen. Uit experimenten met muizen zou blijken dat het o.a. ook de glucose-tolerantie vergroot en de bloeddruk verlaagt. Zoals gebruikelijk mogen we niet te vroeg juichen en moet er nog veel aanvullend onderzoek worden verricht. Lees meer.

12.11.06

Handel in diabetes flauwekul aangepakt.

Met de explosieve stijging van het aantal diabetici, is diabetes ineens 'big business' geworden. Ook al is het vooralsnog een ongeneeslijke ziekte, elke diabeticus hoopt ooit nog eens beter te worden. Slimme handelaren spelen daar actief op in en verkopen 'hoop' in de vorm van allerlei duistere preparaten. Dit tot groot ongenoegen van serieuze medische wetenschappers. The Federal Trade Commission en The Food and Drug Administration in de Verenigde Staten zijn eindelijk wakker geworden. In samenwerking met de Amerikaanse overheid wordt nu de levendige internethandel in niet werkende diabetes-preparaten aangepakt. Lees meer.

11.11.06

Nieuwe pijnbestrijder bij neuropathie.

Als je al wat langer diabetes hebt, kun je te maken krijgen met neuropathie. Hierbij worden je gevoelszenuwen aangetast wat vaak pijnlijke gevolgen heeft. Circa 25% van alle diabetes patiënten krijgt hier op termijn helaas mee te maken. Ter bestrijding van de pijn is er nu Duloxetine met als werkzame stof Cymbalta. Recent onderzoek toont aan dat Duloxetine neuropathische pijn snel en effectief kan bestrijden. Bij een éénmaal daagse dosering verminderde de pijn in 43% van alle gevallen met zo'n 50% en dat voor een periode van gemiddeld 24 uur! Lees meer.

10.11.06

Extra alert op Koeliaki bij kids met type I.

Ongeveer 1 op de 8 kinderen met diabetes I, wordt ook nog eens getroffen door Koeliaki. Dit betekent dat ze geen gluten verdragen. Dit kan uiteindelijk tot ernstige groeistoornissen leiden. Een recente studie in Denemarken heeft uitgewezen dat de schade niet volledig onherstelbaar hoeft te zijn. Na twee jaar lang een glutenvrij dieet gevolgd te hebben, was er bij de deelnemende patiëntjes weer een duidelijke groei en gewichtstoename waarneembaar. Terwijl de glucose waarden gelijk waren gebleven. Om de groeiproblemen vóór te blijven pleit onderzoeker Dr. Dorte Hansen ervoor om kinderen met diabetes I in ieder geval regelmatig op Koeliaki te controleren. Lees meer.

8.11.06

Frisdranken vergroten kans op diabetes

Frisdrank maakt meer kapot dan je lief is. Uit meerdere studies is gebleken dat de populaire frisdranken diabetes, obesitas en hartklachten in de hand werken. E.a. wordt met name veroorzaakt door de high fructose corn syrup (HFCS), een zoetstof die in vrijwel alle frisdranken is terug te vinden, met uitzondering van de light-varianten. In de Verenigde Staten gaan nu zelfs stemmen op om alle frisdranken met HFCS te voorzien van een soortgelijke gezondswaarschuwing die tegenwoordig op alle tabaksproducten zit. Als ze een beetje consequent zijn, blijft het natuurlijk niet beperkt tot frisdranken alleen. Want HFCS dat zoeter en goedkoper is dan suiker wordt inmiddels ook in talloze voedingsmiddelen gebruikt. Lees meer.

Lesje etiketten lezen voor diabetici

Les 1 voor diabetici: eet en drink gevarieerd en gezond, wees spaarzaam met koolhydraten en vermijd suikers. Maar da's allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Veel producenten van levensmiddelen proberen de consument nog steeds zand in de ogen te strooien met vage claims en loze beloften. Wat koop je bijvoorbeeld voor een drankje met de tekst "geen suikers toegevoegd" als het al boordevol natuurlijke suikers zit!? Gelukkig zijn de meeste verpakkingen tegenwoordig voorzien van een tabel waarin de voedingswaarde staat weergegeven. Toch blijft het opletten geblazen. Want maar al te vaak wordt er nog redelijk creatief met cijfers gegoocheld. En daarnaast is lang niet altijd even duidelijk hoe je de informatie correct moet interpreteren. De American Diabetes Association heeft wat praktische tips en richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Kan nooit kwaad om die nog eens even te bestuderen. Lees meer.

7.11.06

Nieuw: de computergestuurde pancreas.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wetenschappers van de Cambridge University zijn er in geslaagd om een kunstmatige, computergestuurde pancreas te ontwikkelen. Deze checkt continu de glucose waarde en zorgt automatisch voor een gereguleerde insuline-afgifte. Tenminste, dat is de gedachte achter deze revolutionaire uitvinding die zich nog in de praktijk moet bewijzen. Begin januari 2007 worden een aantal jonge Diabetes I patiënten uitgenodigd om de pancreas te testen. Lees meer.

6.11.06

Diabetes: zegt het voort, zegt het voort...

Zoals eerder gemeld, is het 14 november Wereld Diabetes Dag. Maar in the USA hebben ze gemakshalve de héle maand november maar uitgeroepen tot Diabetes Month. Desondanks is dat nog niet genoeg om iedereen er van te doordringen dat diabetes een serieus probleem is dat om een serieuze aanpak vraagt. Een Amerikaanse verpleegkundige en moeder van een 3 jarig kind met diabetes, doet op haar weblog een "call to action". Zij roept wereldwijd álle diabetici op om te vertellen over hun ziekte, hun ervaringen en hun leven tussen hoop en vrees. In navolging van 'the pink ribbon' introduceert zej 'the grey ribbon' als hét symbool om iedereen op diabetes en de catastrofale gevolgen te attenderen. Lees meer.

5.11.06

54 miljoen Amerikanen hebben pre-diabetes

Dinsdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Vooruitlopend op dit media-spektakel worden we van alle kanten om de oren geslagen met allerlei alarmerende cijfers. Zo zouden maar liefst 54.000.000 Amerikanen pre-diabetes hebben. Dat betekent dat hun glucose waarden af en toe te hoog zijn. In de praktijk heb je dan zo'n 75% kans dat je binnen nu en dertig toe mag treden tot het selecte gezelschap van 'erkende diabetici'. En dan te bedenken dat momenteel al 1 op de 6 Amerikanen diabeet is. Opvallend in de hele berichtgeving rond de diabetes-epidemie is dat niemand erbij vertelt dat de maximum glucose waarde voortdurend naar beneden wordt bijgesteld. En dat niemand zich afvraagt hoe het nou toch kan dat het aantal diabetici zo explosief toeneemt. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat extra aandacht voor diabetes zeker op z'n plaats is. Lees meer, meer, meer.

3.11.06

Het maakt niet hoe... áls je maar beweegt.

Het is algemeen bekend. Wanneer je diabetes hebt, moet je beter op je voeding letten en is het belangrijk om regelmatig wat aan beweging te doen. Maar je kunt ook overdrijven. Op zich is er helemaal niks mis mee om jezelf dagelijks in de sportschool af te beulen. Een combinatie van gewichtheffen en aerobics heeft wel degelijk een positief effect op je HbA1c. Alleen maakt het volgens de New Zeelandse onderzoekers Drs. Neil J. Snowling and Will G. Hopkins niet zo heel veel uit hoe je beweegt. Ze analyseerden maar liefst 27 studies en kwamen tot de conclusie dat je het HbA1c gemiddeld zo'n 8% daalt na 12 weken regelmatig sporten. Ongeacht wat voor een sport je ook doet. Kortom: het maakt net uit hoe je beweegt, áls je maar beweegt. Dus ook met een uur tot anderhalf uur wandelen per dag, zul je merken dat je HbA1c fors omlaag gaat. Wandelen kan iedereen, kost niks en is misschien wel de minst blessure-gevoelige sport die er is. Lees meer.

2.11.06

Diabetici moeten méér drinken...

Twee glazen rode wijn per dag (en liefst niet élke dag), dat is voor de verstandige diabeticus toch écht wel de limiet. Maar water drinken, dat mag natuurlijk de hele dag door. Sterker nog, diabetici doen er zelfs goed aan om extra water te drinken. Want door het tekort aan insuline worden suikers slechter opgenomen en verbrand. Met als gevolg dat overtollige suikers extra vocht aan je lichaam onttrekken om via de urine een uitweg te zoeken. Dit proces maakt diabetici extra vatbaar voor uitdrogingsverschijnselen. Alle reden dus om wat meer aandacht te besteden aan je vochthuishouding. Drink daarom vaker een glas zuiver water. Bijkomend voordeel: naarmate je meer water drinkt, heb je minder snel trek. En da's natuurlijk mooi meegenomen als je ook nog wat kilootjes kwijt wilt. Lees meer.

1.11.06

Levertraan verkleint kans op Diabetes 1

Het is in Nederland een beetje in onbruik geraakt. Maar in de jaren vijftig/zestig was het vaste prik. Zodra de "R" weer in de maand zat, moest bijna élk kind dagelijks een paar lepels levertraan naar binnen werken. En dat was eigenlijk zo gek nog niet, naar nu blijkt. Noorse wetenschappers hebben na een uitgebreide studie ontdekt dat cod liver oil, ofwel levertraan van de kabeljauw, de kans op diabetes 1 tot wel 26% kan reduceren. Juist zwangere vrouwen en kinderen in de groei, zouden er verstandig aan doen om dagelijks een portie levertraan, rijk aan EPA en DHA vetzuren, te slikken. Lees meer.

Relatie tussen depressiviteit en diabetes?

Al in de 17e eeuw werd ontdekt dat depressiviteit en diabetes opvallend vaak samen gaan. Vandaag de dag is zo'n 15% van alle diabetici ernstig depressief. Daarnaast kampt zo'n 25% regelmatig met depressieve buien. Desondanks wordt er bij de behandeling van diabetes nauwelijks aandacht aan besteed. Wetenschappers zijn er nog niet uit wat de precieze relatie is tussen depressiviteit en diabetes. Aan de medische faculteit van de VU in Amsterdam bestaat het vermoeden dat het samengaan van depressiviteit en diabetes in veel gevallen wordt veroorzaakt door een tekort aan Omega 3 vetzuren. Nader onderzoek is in volle gang maar het zal vast nog wel jaren duren voordat er harde conclusies getrokken kunnen worden. Maar zolang hoef je natuurlijk niet te wachten.Heb je diabetes en ben je in een neerslachtige bui? Neem eens wat vaker een haring. Die is rijk aan Omega 3 en past prima in elk dieet. Lees meer.

31.10.06

Mariadistel-melk verlaagt glucose met 15%.

Eindelijk ook eens positief nieuws uit Iran. Hier is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van de Mariadistel bij diabetes. De Maria-distel staat al langer bekend om haar heilzame werking bij leveraandoeningen. Naar nu blijkt, helpt deze plant ook om de glucose bij diabetici beter onder controle te houden. Een klinische studie onder 51 diabetes-patiënten laat zien dat bij een 3x daagse dosering van 200 mg Maria-distelmelk de glucose waarde tot wel 15% verlaagd kan worden. Lees meer.

30.10.06

Griepprik voor diabetici overbodig?

Volgens Dr. Tom Jefferson kunnen ouderen en de bekende risicogroepen (waaronder diabetici) zich de jaarlijkse griepprik besparen. Het influenza virus zou zo snel muteren dat het griepprik-vaccin per definitie altijd achter de feiten aanhobbelt. Uit de onderzoeksgegevens die Jefferson op een rijtje heeft gezet, blijkt dat het in de praktijk niet uitmaakt of je nu wel of niet bent gevaccineerd. Lees meer.

29.10.06

Koffiedrinkers 60% minder kans op diabetes.

Uit recent onderzoek aan de Universiteit van Californië blijkt dat het drinken van koffie de kans op diabetes aanzienlijk verlaagd. Na een test onder zo'n 910 volwassenen, concludeerden onderzoekers dat het regelmatig drinken van caffeïnehoudende koffie het risico op diabetes tot wel 60% kan reduceren. Desondanks vinden ze het nog te vroeg om een algemeen gezondheidsadvies uit te vaardigen ter bevordering van de koffie-consumptie. Lees meer.

Nieuwe behandeling diabetes met obesitas pil?

Een nieuwe pil tegen obesitas (Acomplia) blijkt ook goede resultaten op te leveren bij diabetes II patiënten. Na een proef onder diabetici bleek dat zij niet alleen hun gewicht en buikomvang beter onder controle hadden. Ook hun glucose waarden waren structureel lager. Wetenschappers speculeren dat Acomplia wellicht wordt ingezet als een nieuwe aanpak bij de behandeling van diabetes II. De pil wordt binnenkort geïntroduceerd in Engeland, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Ierland, Finland en... Oostenrijk. Lees meer.

Headlines Diabetes | suikerziekte

Gezonderworden.nl

Headlines Topix.net

Headlines Diabetes Today

Headlines Medical News Today

Headlines Diabetes Symptoms

Headlines About Diabetes

Headlines Digg search

Headlines Findory News

Headlines by FileBlogs